Jak začít s hobbyhorsingem

Jak začít s hobbyhorsingem

Mít doma krásného živého koně je snad snem každé mladé slečny. Ale ne každý si to může dovolit, ať už s ohledem na peníze nebo třeba prostory.
Dnes už ale existuje i přívětivější možnost, jak si užít jízdu na koni. Ano, mluvíme o hobbyhorsingu. Jak tedy začít s tímto fascinujícím sportem?

juhi-jak-zacit-s-hobbyhorsingem

1. Pořiď si svého hobbíka

Překvapivě naše první rada zní, aby sis pořídila svého prvního hobbyhorse. Však to je podstata celého hobbyhorsingu. Na trhu jich je celá řada, jsou různě barevní ale i různě velcí. Pro začátek se určitě nemůžeš splést, pokud si pořídíš koníka menšího. My ho máme označeného jako hříbě. Tito koníci jsou lehčí, lépe se s nimi manipuluje a to ti v začátcích velmi pomůže.


U nás v Juhi můžeš využít startovacího setu zdarma, který dostaneš ke každému hobbíkovi. Jednoduše si nového koníka objednáš a od nás do začátku dostaneš vak, ohlávku, otěže a kokardu. Do začátku máš tak vše, co potřebuješ.

2. Sportovní oblečení

Hobby horsing je sport. A proto další věcí, kterou doporučujeme, je sportovní oblečení. Pro začátek stačí nějaké pohodlné tričko, kraťasy nebo legíny a tenisky. Na tenisky určitě nezapomeň, ať při skákání přes překážku máš větší stabilitu a neuklouzneš.
Jako správné jezdkyni ti doporučíme vysoké podkolenky, které k jezdectví a hobbyhorsingu neodmyslitelně patří. Doplnit je můžeš třeba skvělými potítky.

Tohle jsou 2 základní věci, které by si měla na začátek mít. Žádné další složitosti v tom hledat nemusíš. A jak dále pokračovat?

   
Podkolenky a potítka

3. Začni s prvními kroky

Postoj, rytmus nebo základní chůze. Každý někdy začínal a není čeho se obávat, pokud ti to hned nepůjde. Jak se říká, cvičení dělá mistra. Na internetu nebo třeba na sociálních sítích určitě najdeš plno videí, kde budeš mít možnost se hobby horsing naučit. Můžeš mrknout třeba i k nám na TikTok nebo Instagram

4. Zapoj se do komunity

Další skvělou věcí, kterou na hobby horsingu mnoho jezdců a jezdkyň oceňuje, je komunita. Můžeš se zkusit podívat na skupiny na Facebooku nebo se spojit s někým na Instagramu. Za nás ale tou úplně nejlepší možností je přihlásti se do nějakého kroužku. Najdeš si tam nové přátele a navíc se budeš učit nové věci. Časem se třeba s hobbíkem podíváš na závody.

Pokud jsi třeba z Českých Budějovic nebo z okolí Hluboké nad Vltavou, můžeš se přidat do našeho týmu. Společně trénujeme a jezdíme i na závody. Rádi tě uvítáme mezi námi.

5. Pořiď si další vybavení

Doplňky k hobbyhorsingu prostě patří. Vylepši si svého hobbíka čabrakou, dečkou nebo mu kup třeba vodítko. Na výběr je toho opravdu mnoho, záleží jen na tobě, co svému koníkovi pořídíš.  

    

 

6. Užij si to

A v neposlední řadě nezapomeň na to, že hlavním cílem hobby horsingu je to, aby ses bavila a užila si čas strávený s hobbíkem a přáteli.

Tohle je za nás pro začátek vše, co potřebuješ vědět, pokud chceš s hobby horsingem začít. Pamatuj, že to není jen o jízdě na koni, ale i o celkovém zážitku a zábavě, kterou tento sport přináší.

Juhi-hobbyhorsing-vak-swarovski

Zpět na blog