Co je to hobby horsing?

Co je to hobby horsing?

Viděli jste někdy dívku nebo chlapce, kteří v rukách drželi plyšového koně na tyči a do toho skákali přes překážky nebo rytmicky poskakovali do klusu? Tak to jste právě byli svědky hobby horsingu. Nového sportu, který k nám přišel z Finska a těší se stále větší popularitě.

Historie hobby horsingu

Ačkoliv se tento sport může zdát úplně nový, jeho kořeny sahají až několik století zpět. Důkazem jsou například španělské olejomalby z 16. století, které jsou zmiňovány v díle Laurence Sterna Život a názory Tristrama Shandyho.

Největší vlnu popularity zažil hobby horsing ve Finsku poté, co vydala svůj film Selma Vilhunen s názvem Hobbyhorsing Revolution, kde postupně během pěti let natáčela různé cvičence a jejich příběhy.

O co tedy v hobby horsingu jde?

Hobby horsing napodobuje jízdu na skutečných koních pomocí hobbíků a jezdci mají možnost startu hned v několika disciplínách. Jsou to např.: drezura, parkur, skok mohutnosti nebo western. Závodníci jsou zpravidla rozdělení do několika věkových kategorií a hodnoceni rozhodčími.

Více než sport

Ačkoliv je hobby horsing v několika zemích uznán jako oficiální sport, jedná se o něco víc. V jezdcích podporuje fantazii, kreativitu, lásku ke zvířatům a přináší také nová přátelství.

U nás v JUHI věříme, že pokud hobby horsing vyzkoušíš, zamiluješ si ho stejně jako my.

Potřebuješ poradit s výběrem? Neváhej se na nás obrátit.

Zpět na blog